Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

ΦΟΚΑΤΣΙΑ

   ΥΛΙΚΑ:

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 250mL χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο ξερό
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο χοντρό αλάτι
         ΟΔΗΓΙΕΣ:



       Σ' ένα μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μίξερ με γάντζο ή σε ένα μπολ (όπου θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας τη ζύμη) βάζουμε το αλεύρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξερό δεντρολίβανο τριμμένο και το αλάτι. Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά. Ξεκινάμε το μίξερ και το έχουμε σε μέτρια λειτουργία για 8-10 λεπτά μέχρι όλη η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι πάνω στο γάντζο. Αυτό πρέπει να περιμένουμε αν την πλάθουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με σελοφάν.  Έπειτα, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 45 λεπτά. Λαδώνουμε ένα ταψί 35x22 εκατοστών, βάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε με τα χέρια μας. Πατάμε σε διάφορα σημεία τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, ώστε να σχηματίσουμε μικρά λακκάκια. Καρφώνουμε μερικές κορυφές από το φρέσκο δεντρολίβανο, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χοντρό αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20-25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου