Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

        ΥΛΙΚΑ:
  • 410γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 175γρ. αλεύρι σκληρό
  • 340mL νερό
  • 45γρ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ζαχαρόνερο:  400mL νερό + 4 κ.σ. ζάχαρη
  • σουσάμι άσπρο, σουσάμι μαύρο, παπαρουνόσπορος

          ΟΔΗΓΙΕΣ:

        Ζεσταίνουμε λίγο τα 340mL νερό  και του προσθέτουμε τα 45γρ. ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή το νερό μας πρέπει να είναι χλιαρό και όχι πολύ ζεστό γιατί θα σκοτώσει τη μαγιά. Σε ένα μίξερ με γάντζο ή σε ένα μπολ (όπου θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας τη ζύμη), βάζουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ξεκινάμε το μίξερ και το έχουμε σε μέτρια λειτουργία για 8-10 λεπτά μέχρι όλη η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι πάνω στο γάντζο. Αυτό πρέπει να περιμένουμε αν την πλάθουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει και την αφήνουμε για 50 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος. Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια μας και τη χωρίζουμε σε 8-10 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ζυμώνουμε ώστε να γίνει μακρύ και ενώνουμε τις άκρες για να φτιάξουμε το κουλούρι. Συνεχίζουμε με όλα τα κουλούρια. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τον παπαρουνόσπορο και το λευκό και μαύρο σουσάμι (αν θέλουμε βάζουμε μόνο το λευκό σουσάμι). Φτιάχνουμε το ζαχαρόνερο ανακατεύοντας το νερό με τη ζάχαρη, βουτάμε ένα κουλούρι μέσα και έπειτα το περνάμε από τα σουσάμια με τον παπαρουνόσπορο ώστε να καλυφθεί καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά και απολαμβάνουμε ζεστά σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου