Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΑΠΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

        ΥΛΙΚΑ:

  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 90γρ. αλεύρι σκληρό
  • 170mL νερό
  • 25γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
      Για τη γέμιση:
  • 140γρ. φέτα
  • 75γρ. τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • πιπέρι
     Για την επικάλυψη:
  • 400mL νερό
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • σουσάμι

        ΟΔΗΓΙΕΣ:

    Για τη ζύμη, ζεσταίνουμε λίγο το νερό μας και του προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή το νερό μας πρέπει να είναι χλιαρό και όχι πολύ ζεστό γιατί θα σκοτώσει τη μαγιά. Σε ένα μίξερ με γάντζο ή σε ένα μπολ (όπου θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας τη ζύμη), βάζουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Ξεκινάμε το μίξερ και το έχουμε σε μέτρια λειτουργία για 8-10 λεπτά μέχρι όλη η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι πάνω στο γάντζο. Αυτό πρέπει να περιμένουμε αν την πλάθουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει και την αφήνουμε για 45 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση, πιέζοντας με ένα πιρούνι ώστε να σπάσει η φέτα και να έχουμε ένα λείο, ομοιόμορφο μίγμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε λίγο ώστε να γίνουν στρογγυλά. Βάζουμε 1- 1 1/2 κ.γ. γέμιση μέσα σε κάθε κομμάτι ζύμης, και το κλείνουμε με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό κι τη ζάχαρη. Περνάμε κάθε πιτάκι από το ζαχαρόνερο και μετά το περνάμε στο σουσάμι και το καλύπτουμε τελείως. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα πιτάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-25 λεπτά. Αυτή τη συνταγή δεν την έχετε ξαναδοκιμάσει πουθενά και θα σας εκπλήξει! Ιδανικά για να τα πάρουμε μαζί μας στη δουλειά ή στο σχολείο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου