Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΤΣΟΥΡΕΚΙ-ΣΠΕΙΡΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ

         ΥΛΙΚΑ:

  • 250γρ. σκληρό αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 30γρ. ζάχαρη
  • 85mL γάλα
  • 25γρ. βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 100γρ. σοκολάτα γάλακτος κουβερτούρα
  • 25mL γάλα
  • 40γρ. αράπικα φιστίκια ψημένα και αλατισμένα
  • άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα

        ΟΔΗΓΙΕΣ:

    Για τη γέμιση, σε ένα μπολ σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε το γάλα. Βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα, βγάζουμε και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε -αν χρειαστεί- μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Βάζουμε τα φιστίκια στο blender και τα σπάμε μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια και όχι σκόνη. Για τη ζύμη, ζεσταίνουμε λίγο το γάλα μας και του προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή το γάλα μας πρέπει να είναι χλιαρό και όχι πολύ ζεστό γιατί θα σκοτώσει τη μαγιά. Σε ένα μίξερ με γάντζο ή σε ένα μπολ (όπου θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας τη ζύμη), βάζουμε το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό, το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Ξεκινάμε το μίξερ και το έχουμε σε μέτρια λειτουργία για 8-10 λεπτά μέχρι όλη η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι πάνω στο γάντζο. Αυτό πρέπει να περιμένουμε αν την πλάθουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει και την αφήνουμε για 10 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος. Τη βγάζουμε και την ανοίγουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα ορθογώνιο 30x45cm.  Απλώνουμε τη σοκολάτα σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας κενό 1 εκατοστό στην πλατιά μεριά και πασπαλίζουμε τα τριμμένα φιστίκια. Τυλίγουμε το ρολό ώστε να κλείσει εκεί που έχουμε αφήσει το κενό. Βάζουμε το ρολό σε μια φόρμα ψησίματος, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 45-60 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20-30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη. Ένα γλυκό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου