Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

ΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ

         ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
  • 100γρ. αράπικα φιστίκια ψημένα και αλατισμένα


      Για το κέϊκ:

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 140γρ. ζάχαρη
  • 150γρ. βούτυρο
  • 2 αβγά
  • 120γρ. γιαούρτι
  • 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανιλίνη
  • 1 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
     Για το γλάσο:

  • 250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
  • 6 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • καραμέλες σε σχήμα καρδιάς, διακοσμητικά


         ΟΔΗΓΙΕΣ:

         Αρχικά, φτιάχνουμε την καραμέλα γάλακτος. Βγάζουμε την ετικέτα. Βάζουμε την κονσέρβα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό που θα καλύπτει την κονσέρβα και βράζουμε για 4 ώρες σε μέτρια φωτιά συμπληρώνοντας νερό όταν χαμηλώνει η στάθμη. Όταν περάσουν οι 4 ώρες σβήνουμε τη φωτιά, βγάζουμε με ένα γάντι την κονσέρβα από την κατσαρόλα (καεί πολύ!! προσοχή!!) και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως για να την ανοίξουμε. Για το κεϊκ, σε ένα μίξερ βάζουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια και το γιαούρτι και χτυπάμε για άλλα 1-2 λεπτά Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το κακάο και προσθέτουμε αυτό το μίγμα σιγά-σιγά στο μίξερ. Σε ένα ταψί  38x35cm βάζουμε μια λαδόκολλα και απλώνουμε το μίγμα του κεϊκ σε μια λεπτή στρώση. Κάνουμε κάτι σαν παντεσπάνι δηλαδή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Σε ένα μπλέντερ, σπάμε τα φιστίκια ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια αλλά όχι σκόνη.  Για το γλάσο, σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βάζουμε στα μικροκύματα για 1 λεπτό περίπου δευτερόλεπτα. Βγάζουμε το μπολ, το αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο. Κόβουμε το κέϊκ σε δύο ίσα κομμάτια. Στο ένα κομμάτι αλείφουμε τη μισή καραμέλα και από πάνω προσθέτουμε τα μισά φιστίκια. Βάζουμε από πάνω το άλλο κομμάτι κεϊκ και προσθέτουμε την υπόλοιπη καραμέλα και τα υπόλοιπα φιστίκια. Κόβουμε το κεϊκ σε καρδούλες με ένα κουπατ ή με ένα μαχαίρι. Περιχύνουμε κάθε καρδούλα με το γλάσο σοκολάτας και διακοσμούμε με καραμέλες σε σχήμα καρδιάς. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο γλάσο με ότι σοκολάτα θέλουμε (λευκή, υγείας...). Εγώ βρήκα και σοκολάτα κουβερτούρα με γεύση φράουλα στο κέντρο της Αθήνας, οπότε σε κάποια χρησιμοποίησα και αυτή. Αυτή η συνταγή θα καταπλήξει το αγαπημένο σας πρόσωπο! Είναι ιδανική για να του/της τη φτιάξετε τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου